Refleksjon er innen filosofien tankens retning på noe, ettertanke, betraktelse. Innen psykologi har begrepet i hovedsak blitt brukt på to måter: Bevissthetets tilbakeblikk på seg selv, selvbevisstheten, og en tanke av mer allmenn karakter, som man utvikler ut fra en mer konkret fornemmelse. Refleksjon i den siste betydningen kan gjelde både ytre og indre virkelighet. Skjønner?

tirsdag 10. juli 2012

Musikalske perler på en snor..! :)

Det var en musikalsk opplevelse av de sjeldne sammen med Eddie Vedder og Pearl Jam i går kveld i Oslo Spektrum.

Det er lett å bare konkludere med at det var en drøm som gikk i oppfyllelse til en engang ung, kvisete og hormonell tenåringsgutt, for å bruke et sitat fra en anmeldelse på nett, hvor denne musikken var soundtracket til selve livet, men det var så mye mer enn det.. For det er ikke bare jeg som var blitt voksen i tiden som har gått fra det glade musikalske nittitallet..

Bandet på scenen har blitt eldre, men entusiasmen er den samme.. Erfarne og dyktige.. Profesjonelle til fingerspissene, men musikken er den samme som den alltid har vært.. Fantastisk.. Fengende.. Tidløst..!


Du kan synes hva du vil om musikken, men å få oppleve en fantastisk konsert så til de grader, med musikken og bandet som definerte ungdomstiden er en opplevelse av de ubetalelige ganske enkelt..!

Det haglet med godlåter som har brent seg fast i sjelen opp gjennom mange år.. Blodet pumpet til rytmen av en eventyrlig musikkopplevelse.. Nye godlåter og gamle kjære slagere i en vakker miks. En frontfigur som ga av seg selv, og som virkelig er en av de største..

9300 publikummere storkoste seg i storstua i Oslo, hvor igjen brorparten av tilhørerne, som var passert sine 30 år og krøp oppover mot 40, og fikk en salig reunion med sin ungdom..

De gode gamle dager ble plutselig levende for meg, og i et lite øyeblikk måtte jeg reflektere over alder og gamle dager, før Eddie feide vekk alle forstyrrende tanker med Even Flow, Black, Animal osv.. Og repertoaret til Pearl Jam viste så tydelig at alt var ikke bare bedre før.. Noe er tidløst.. Og noe er like fantastisk i en aldrende og erfaren utgave også..

Dette var en virkelig musikkopplevelse..! :)
Og den voksne grønsjeren er blitt helt vanlige voksne personer, som fortsatt elsker musikken.. Publikummet var en skjønn forening av tidens tann.. Skallete, langhåra, stylet, stadig økende panne, tendenser til måne, lubne, tykke, smale, skjeggete, ny-barberte, t-shirts, shorts, moderne flanell, cardigan, skjorter, kjoler, dressjakker.. Mangfoldet innen alt..!

Helt vanlige mennesker med andre ord.. Felles for dem alle, med noen få ærlige gravide unntak og noen unnalurere som valgte seg små glass med vin, så var det øl i labben og elektrisk stemning..

Et entusiastisk publikum ble tatt av allsangen allerede til sang nummer 2, og fortsatte i variert grad gjennom de totalt 29 fantastiske låtene vi fikk høre..

Lyset ble tent kl 23:00 uten at det stoppet verken musikken eller publikum.. Pearl Jam leverte i 2,5 time i strekk.. Og publikum hadde klart noen timer til..

Stemmen til Eddie derimot var sliten mot slutten.. Litt halsproblemer før konserten, uten at mannen holdt igjen en tone når han først skulle opptre.. Han ga alt han hadde, og det et bare å krysse fingrene for at han restituerer fort, før han entrer scenen i København, og avslutter turneen i Europa for denne gang..

Og da også feste et lite håp om et snarlig gjensyn, slik at alle de som misset ut denne gangen får mulighet til et gjensyn med sine ungdomshelter.. Det ville være vel fortjent, og noe jeg unner alle..! Dette var en kveld for historiebøkene for min del..!

Pearl Jam avsluttet eventyrstunden med Alive og Rocking in a Free World, og med publikum som ga alt, så løftet det taket i spektrum uten tvil.. Jeg kjenner jeg får frysninger nedover ryggen bare av å tenke kvelden tilbake..

Det var en ubetalelig opplevelse..! Uten tvil.. Jeg kjenner meg rusa på livet..! Og dette blir jeg å leve på lenge..!

Leeenge..! :-)