Refleksjon er innen filosofien tankens retning på noe, ettertanke, betraktelse. Innen psykologi har begrepet i hovedsak blitt brukt på to måter: Bevissthetets tilbakeblikk på seg selv, selvbevisstheten, og en tanke av mer allmenn karakter, som man utvikler ut fra en mer konkret fornemmelse. Refleksjon i den siste betydningen kan gjelde både ytre og indre virkelighet. Skjønner?

torsdag 4. august 2011

Den uvirkelige virkeligheten

Jeg tror den artikkelen jeg leste av Per Kr. Aale i Aftenposten onsdag 3.august 2011, er noe av det uhyggeligste jeg har lest på lenge.
Artikkelen er titulert – Mamma, ikke gå, ikke la meg dø…
Familien som talte 6 i starten av artikkelen, var redusert til 4 når artikkelen sluttet. Og hvem vet hvor mange av dem som er i live i dag, under de fryktelige forholdene som råder i Dollo i Etiopia hvor nødhjelpen rett og slett ikke når frem..
Moren måtte etterlate sin 4 år gamle gutt under en buske langs veien, for å dø alene, etter at ektemannen ble skutt i hodet, foran sine barn og kone, på grenseposten fordi han ønsket å være sammen med sin familie på flukt fra tørken, på jakt etter mat og vann.
Ektemannen fikk ikke slippe forbi grenseposten fordi han ble sett på som en trussel som kunne slå seg sammen med opprørerne, i den pågående krigen i regionen. Mannen kranglet med vaktene fordi han måtte være med over, og bære sin 4-årige sønn som ikke lengre klarte å bevege seg på grunn av sulten, og som respons ble han skutt i hodet av en ung soldat på 16-17 år.
Kun noen kilometer etter grenseposten, er det slutt på kreftene til både mor og sønn, og for å redde sine 3 andre barn, må hun gjøre det grusomme hjerteknusende valget, å etterlate sin 4 år gamle sønn for å dø… Og det verste er at dette er ikke en unik historie, men bare en blant utallige flere som har måttet gjøre de samme fryktelig valgene..
Jeg finner ikke link til artikkelen på Aftenposten websider, men e-avisen finner du her (preview).
Jeg håper de legger ut denne artikkelen slik at alle kan få lese noen hjerteskjærende ord fra den grusomme uvirkelige virkeligheten av Aftenpostens korrespondent i regionen.