Refleksjon er innen filosofien tankens retning på noe, ettertanke, betraktelse. Innen psykologi har begrepet i hovedsak blitt brukt på to måter: Bevissthetets tilbakeblikk på seg selv, selvbevisstheten, og en tanke av mer allmenn karakter, som man utvikler ut fra en mer konkret fornemmelse. Refleksjon i den siste betydningen kan gjelde både ytre og indre virkelighet. Skjønner?

mandag 3. oktober 2011

Fettmoms eller fettrabatt..?

Mulig jeg ikke skjønner det helt, men er det ikke noe molboaktig å lansere en fettmoms, altså økte priser på usunne matvarer, og innbille seg at det er løsningen på fedmeproblematikken over det ganske land..? Nå er det riktignok Danmark som innfører dette, men i nyhetene var norske mat-ett-eller-annet raske og slenge seg på ideen..

Momsen forteller oss at vi vil forandre helsesituasjonen i Danmark. Jeg tror de som kjøper alkohol, tobakk, sukker og fett oftere er på sykehus. Så det er en måte å forhåndsbetale sykeutgiftene dine...

Forhåndsbetaling av helseplager ja.. Hardtslående argument du..

Jeg er så korttenkt at jeg innbiller meg at dersom du øker prisen på usunne matvarer, og samtidig setter ned prisen på sunne matvarer, og samtidig gjør subsidieringsgrep for å gjøre billigere priser på økologisk mat, så begynner vi å snakke om en mulig effekt.. Siden du forhåndsbetaler helseplager, burde du ikke da få tilsvarende helserabatt når du gjør det motsatte..?

Det er nå engang slik at de som vil ha junkfood blir ikke avskrekket av om prisen går opp, på lik linje med de alltid stigende prisene på alkohol og tobakk.. Er ikke akkurat som om det trender i å slutte og drikke eller røyke over landet vårt..? Så den evigvarende straffeeffekten har noen effekt i særlig grad, virker å ha utspilt sin rolle.. Hva med å prøve belønningseffekten heller..?

For jeg skjønner tanken bak, men tror ikke helt det blir å hjelpe alene og øke prisene.. La folk virkelig føle at de har noe å vinne, så kanskje større deler av befolkningen blir å tenke seg om noen ganger.. Det betyr selvsagt ikke at det blir noe raskere å lage maten.. Men det får være en annen debatt i det forte samfunnet vårt.. :-)